تشخیص دقیق ، درمان هدفمند

راه‌های تشخیص سرطان ریه

برای افراد ۵۰ تا ۸۰ ساله که به مدت ۲۰ سال یا بیشتر، روزانه یک بسته سیگار مصرف کرده‌اند و همین‌طور افرادی که در ۱۵ سال گذشته ترک کرده‌اند، غربالگری سالانه با سی‌تی‌اسکن دوز پایین (Low dose CT scan) توصیه می‌شود.
روش‌های تصویربرداری در مراقبت از افراد مبتلا به NSCLC بسیار مهم هستند. بااین‌حال، هیچ آزمایشی کامل نیست و بنابراین نتایج پرتونگاری قفسۀ سینه، تاریخچه پزشکی فرد، معاینه فیزیکی، آزمایش خون و اطلاعات حاصل از بیوپسی، بایستی یک مجموعۀ کامل تشکیل دهند تا نشان دهد که محل شروع سرطان کجا بوده و اینکه آیا به جایی گسترش یافته است؟ و اگر گسترش یافته به کجا منتقل شده است.
الف) آزمایش‌ها و روش‌های تشخیص و مرحله‌بندی سرطان ریه اغلب هم‌زمان انجام می‌شوند. برخی از آزمایش‌ها و روش‌های زیر ممکن است بدین منظور مورداستفاده قرار گیرد:

– معاینۀ فیزیکی و تاریخچۀ سلامت
شامل معاینۀ بدن برای بررسی علائم کلی سلامت از جمله: بررسی علائم بیماری، مانند توده‌ها یا هر چیز دیگری که غیرعادی به نظر می‌رسد. همینطور بررسی سابقۀ عادات سلامتی بیمار از جمله سیگارکشیدن، شغل، بیماری و روش‌های درمانی که درگذشته انجام داده است.
– آزمون‌های آزمایشگاهی
شامل روش‌های پزشکی که نمونه‌های بافت، خون، ادرار یا سایر مواد بدن را آزمایش می‌کنند. این آزمایش‌ها به تشخیص بیماری، برنامه‌ریزی و بررسی درمان یا نظارت بر بیماری در طول زمان کمک می‌کند.
– برونکوسکوپی (Bronchoscopy)
روشی که در آن یک لولۀ انعطاف‌پذیر، برای معاینۀ بصری راه‌های هوایی بزرگ (برونش‌ها) در ریه‌ها، وارد گلو می‌شود.
– عکس‌برداری با اشعۀ ایکس از قفسۀ سینه
شامل عکس‌برداری با اشعۀ ایکس از اندام‌ها و استخوان‌های داخل قفسۀ سینه است. در واقع اشعۀ ایکس نوعی پرتوی انرژی است که می‌تواند از بدن عبور کند و تصویری از نواحی داخل بدن ایجاد کند.
– سی‌تی‌اسکن (CT scan)
روشی است که برای تهیۀ یک‌سری تصاویر بسیار دقیق از نواحی داخل بدن استفاده می‌شود که در آن، یک دستگاه اشعۀ ایکس بدن را در یک مسیر مارپیچی بررسی می‌کند. این روش، اسکن اسپیرال یا اسکن مارپیچ نیز نامیده می‌شود. حتی ممکن است برای بهتر دیده‌شدن اندام‌ها و بافت‌های داخلی و بالابردن کیفیت عکس، یک ‌رنگ خاص نیز به داخل ورید تزریق شود یا به‌صورت خوراکی توسط بیمار بلعیده شود.
– سیتولوژی خلط
روشی که در آن آسیب‌شناس (پاتولوژیست)، نمونه‌ای از خلط (مخاط سرفه شده از ریه‌ها) را برای بررسی سلول‌های سرطانی زیر میکروسکوپ مشاهده می‌کند.
– توراسنتز (Thoracentesis)
یعنی برداشتن مایع از فضای بین دیوارۀ قفسۀ سینه و ریه با استفاده از سوزن و بررسی آن توسط یک آسیب‌شناس که این مایع را در زیر میکروسکوپ برای جستجوی سلول‌های سرطانی مشاهده می‌کند.
– ام‌آرآی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی -MRI)
روشی که از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تهیۀ مجموعه‌ای از تصاویر دقیق از نواحی داخل بدن مانند مغز استفاده می‌کند. این روش تصویربرداری، تشدید مغناطیسی هسته‌ای نیز نامیده می‌شود.
– اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET SCAN)
روشی برای یافتن سلول‌های تومور بدخیم در بدن که در آن، مقدار کمی مادۀ قندی پرتوزا به داخل سیاهرگ تزریق می‌شود. سپس اسکنر PET در اطراف بدن می‌چرخد و تصویری از محل مصرف قند در بدن ایجاد می‌کند. به دلیل اینکه سلول‌های تومور بدخیم نسبت به سلول‌های طبیعی فعال‌تر هستند و قند بیشتری جذب می‌کنند، در تصویر روشن‌تر نشان داده می‌شوند.
– اسکن استخوان
روشی برای بررسی وجود سلول‌های سرطانی در استخوان. در اسکن استخوان از یک ردیاب پرتوزا برای مشاهدۀ داخل استخوان‌ها استفاده می‌شود. میزان تشعشعات ردیاب بسیار کم است و مضر نیست. ردیاب به ورید بیمار تزریق می‌شود و از طریق جریان خون حرکت می‌کند. مواد پرتوزا در استخوان‌های فرد مبتلا به سرطان جمع شده و توسط دوربین شناسایی می‌شوند. تصویر استخوان سالم کم‌رنگ‌تر است اما نواحی آسیب‌دیده، مانند مواردی که در اثر سرطان ایجاد شده‌اند، در تصویر مشخص‌تر دیده می‌شوند.
– آزمون عملکرد ریوی
آزمایشی برای بررسی میزان عملکرد ریه‌هاست. این آزمایش مشخص می‌کند که ریه‌ها تا چه حد می‌توانند هوا را نگه دارند و هوا با چه سرعتی به داخل و خارج از ریه‌ها حرکت می‌کند. همچنین این آزمایش، میزان اکسیژن مصرف شده و میزان دی‌اکسیدکربن در طول تنفس را به پزشک اطلاع می‌دهد.
– آسپیراسیون و بیوپسی مغز استخوان
یعنی برداشتن مغز استخوان، خون و تکۀ کوچکی از استخوان به‌وسیله واردکردن یک سوزن توخالی در استخوان لگن یا سینه. سپس یک آسیب‌شناس، مغز استخوان، خون و تکۀ استخوان را زیر میکروسکوپ می‌بیند تا نشانه‌های سرطان را جستجو کند.
– توراکوسکوپی (Thoracoscopy)
این آزمایش در اتاق عمل و با بیهوشی عمومی بیمار انجام می‌شود. جراح از طریق یک بریدگی کوچک در پوست دیوارۀ قفسۀ سینه، می‌تواند ابزار مخصوص و یک دوربین فیلم‌برداری کوچک را برای کمک به معاینۀ داخل قفسۀ سینه وارد کند. این روش ممکن است به‌عنوان “جراحی توراکوسکوپی با کمک ویدئو” یا VATS نیز نامیده شود. نوع دیگری از جراحی کم تهاجمی به نام “جراحی با کمک رباتیک” ممکن است به‌جای توراکوسکوپی انجام شود.
– مدیاستینوسکوپی (Mediastinoscopy)
این روش نیز نیاز به بیهوشی عمومی دارد و در اتاق عمل انجام می‌شود. جراح با ایجاد یک برش کوچک در بالای استخوان پستان، گره‌های لنفاوی مرکز قفسۀ سینه و زیر استخوان پستان را معاینه و از آنها نمونه‌برداری می‌کند.
– توراکوتومی (Thoracotomy)
این روش در اتاق عمل انجام می‌شود و بیمار بیهوشی عمومی دریافت می‌کند. سپس جراح با ایجاد برشی در قفسۀ سینه، ریه را مستقیماً معاینه کرده و برای آزمایش بیشتر، یک‌سری نمونه‌های بافتی می‌گیرد. توراکوتومی به‌ندرت برای تشخیص سرطان ریه استفاده می‌شود، اما ممکن است انجام آن برای برداشتن کامل تومور ریه موردنیاز باشد.
– بیوپسی مایع (Liquid biopsy)
نوعی آزمایش خون به نام بیوپسی مایع، که روزبه‌روز بیشتر برای کمک به تشخیص تغییرات ژنتیکی خاص در افراد مبتلا به NSCLC استفاده می‌شود، اما از این روش نمی‌توان برای تشخیص خود سرطان استفاده کرد. این آزمایش به دنبال نوعی از DNA به نام “DNA توموری گردشی” می‌گردد. سلول‌های سرطانی نیز مانند سلول‌های سالم می‌میرند و هنگامی که این سلول‌های مرده تجزیه می‌شوند، در جریان خون آزاد خواهند شد. بیوپسی مایع می‌تواند قطعات کوچک DNA موجود در جریان خون که مربوط به این سلول‌ها هستند را تشخیص دهد. روش بیوپسی مایع نسبت به سایر انواع بیوپسی روش کم تهاجم‌تری است و خطرات کمتری دارد. روش بیوپسی مایع را می‌توان به‌عنوان بخشی از تشخیص اولیه و حتی چندین بار در طول درمان انجام داد.
– تشخیص توسط بیومارکر
جهش‌های ژنتیکی که باعث رشد سرطان ریه می‌شوند اغلب در یک یا چند ژن از میان تعدادی ژن از جمله EGFR، ALK، KRAS، BRAF، HER2، ROS1، RET، MET و TRK رخ می‌دهند و در حال حاضر، بررسی این ژن‌ها در تومور امری رایج است. همچنین پزشک شما ممکن است آزمایش PD-L1 را توصیه کند. PD-L1 پروتئینی است که در سطح برخی از سلول‌های سرطانی و برخی از سلول‌های ایمنی بدن یافت می‌شود. این پروتئین، سلول‌های ایمنی بدن را از تخریب کردن سلول‌های سرطانی باز می‌دارد. دانستن اینکه آیا تومور دارای PD-L1 است یا خیر، به پزشک کمک می‌کند تا تصمیم بگیرد که آیا انواع خاصی از ایمنی درمانی می‌تواند مفید باشد یا خیر.

مشاوره درمانی

 فرم زیر را پر نمایید ، در اولین فرصت با شما تماس خواهیم گرفت.

لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.